Wednesday, October 5, 2016

Tips dapur: Daun Sup & Daun Bawang

Selalu beli daun sup dan daun bawang pakai sekali dua dalam masakan yang selebihnya mesti akan rosak sebab jarang memasak. Tapi ada masakan rasa macam tak lengkap kalau takde daun-daun tu contohnya sup ayam. Macam kurang seri pulak. Baru-baru tengah men'gugel' terjumpa tips ni, bekukan!

So, last week aku pun cuba la. Apa gunanya ada esbok besar kalau tak dapat guna sehabis baik kan....Orang lain mungkin dah praktis benda ni lama dah..aku je yang ketinggalan zaman...hehehe...ouh caranya letak daun bawang atau daun sup ke dalam bekas kecil ikut saiz masakan. Aku letak dalam container plastik yang biasa orang guna untuk buat puding tu je. Lepas tu letak air sampai dedaun tu tenggelam dan bekukan! Senang je kan....

Letak dalam bekas kecik ikut saiz masakan
Semalam masak sup sayur letak sebekas daun bawang dan daun sup tu. Rasa dan bau masih tiptop. Alhamdulillah...lepas ni boleh la bekukan lagi kalau beli banyak. Sebelum ni aku letak dalam bekas berisi air je...sebab rumah panas, memang letak dalam air pun rosak juga. Letak dalam esbok pun sama jugak, tak tahan lama. Akhirnya jumpa teknik untuk elak pembaziran. Lega makkkkk....

Letak air, tutup bekas dan masuk dalam esbok!

No comments: