Thursday, July 29, 2010

Yummy..yummy..tako tao!

Saya sukerrrr.....tako tao.......i'm quite ok with Japanese food.  Makanan Jepun yang saya suka adalah sushi, teppayaki, tempura dan yang terbaru adalah tako.
Sedap tauuu....
Tako tao@ JJ Sunway Pyramid.
(JJ kat tempat lain pun ada jugak)
Flavours: octopus, prawn, chicken ham, unagi and abalone
3 pcs for RM 4.30 - 4.50

Jangan risau...tako tao ni halal.

Diiktiraf gred A lagi. Jadi jangan risau ye, gerai ni dikendalikan dengan bersih.  
Kalau tak, macam mana bleh dapat sijil halal betul tak?

Setiap bekas tako akan diletakkan kicap jepun, mayonis dan fish flakes, 
kalau nak extra tambah lagi 0.50sen. 

Tako. Panas lagi ni sebab dimasak ketika ada permintaan sahaja. 
Saya ambik perisa abalone dan octopus. Rupa adalah sama, rasa sedap pun sama. 

Sebagai sampingan, sushi. Nampak tak crab stick die besar2...sedapppp...

Kalau dah makan, mestila ada minumnya kan?  

Bubble black tea dari Cup Bon, RM2 (large)

Tako adalah dibuat daripada adunan tepung khas (taktau tepung apa) dan didalamnya ada inti. Contoh, kalau perisa octopus tu kat dalam tu ada octopus la. Digoreng garing tapi lembut didalam. Dimakan bersama campuran mayonis, kicap jepun dan fish flakes. Pada aku bahan-bahan tu agak masin, tapi ok je kalau orang yang memang suka makan makanan masin. Sebab tu kalau beli aku tak minta extra bahan2 tu.  Sebab aku rasa yang dia bagi tu pun dah cukup rasa.  Lainla kalau nak dapat darah tinggi dan tambah kolestrol dalam badan, sila la tambah especially mayo ngan kicap tu.

Kalau hari-hari dapat makan tako kan best???

Wednesday, July 28, 2010

Sale! Sale! Sale!!!!

Ye jualan pertengahan tahun sudah bermula!!!! Pada kaki shopping yang tegar ini adalah waktu untuk anda melampiaskan nafsu membeli belah anda. 70% 50% 30%..potongan harga di hampir semua kedai di Malaysia!!!!!!

Selepas sebulan Ijun tak turun Shah Alam, kaki dia macam kena garu suruh dia pegi jalan2.  Kebetulan Mid Year Sale 2010 dah mula.  Apa lagi, niat yang baik datang Shah Alam untuk belajar bercampur dengan idea 'nates'nya.
Dalam kereta mulut asik potpet2 je, itula my older sister tapi hati baikkkk.......

Mula2 kelas dia dijangka habis pukul 8.  Maka aku pun sabar je menunggu dia, sampai aku tertido 2 jam dalam kete. Nasib baik aku tak lemas. Tup2 dia suruh aku ambik dia pukul 7ptg.  Alhamdulillah...kalau tak, aku taktau nak buat apa lagi abiskan masa.

Ekceli aku tak pernah drive pegi Midvalley sendiri. Oopps..aku tau la korang terer, kehulu kehilir drive sendiri, independent woman la katakan.  Tapiiii.....aku termasuk dalam kategori lembap bab mengingat jalan2 ni.  Kalau orang yang bawak aku memang haram aku nak ingat.  Takat ingat skit2 tu blehla..Agaknya balik nanti aku kena beli susu yang ada DHA untuk menyambung nueron2 dalam kepala aku.  Lalu aku pun pegi je berpandukan sign board.  Dalam tak berapa konfiden tu, sampai gak aku ke sana.  Tak dilupakan navigator aku pun berperanan jugak menengok signboard sambil bagi arahan kat aku...hehheehhe..


Tempat pertama yang kami tuju ialah kedai Charles & Keith.  Ijun teruja bila aku bagi tau C&K ada sales sampai 70% minggu lepas.  Lalu dia pun sibukla nak masuk C&K tu.  Mula-mula takat register barang-barang kat mata je. Pastu kuar balik masuk kedai lain, dalam dok tengok2 tu sempat dia berkenan kat 1 beg tu.  Hmmm...ok, jom tengok kedai lain dulu. Masuk JJ, Che Che, Carlo Rino, Metrojaya etc la...tak larat aku.  Kat MJ dia berkenan kat 1 purse tu, aku cakap macam nak buat isi tembakau je, buat rokok gulung..terus dia letak balik..hahahahaha......pastu dia balas balik kat aku masa aku try 1 rantai labuh tu, dia kata baik pakai tasbih arwah tokwan aku kat rumah.  Eleh..bukan aku nak beli pun.....
Nak sambar terus, jangan tanya aku. Nanti aku komen bukan2 pulak.

Kat CR pulak dia terbekenan beg tangan.  Harga bleh tahan la buat aku yang gaji ala2 cukup makan ni, nama nak pakai barang berjenama popular jauh sekali.  Aku suruh dia KIV dulu.  Last2 patah balik C&K, kat situ kehulu kehilir dia jalan.




Dia bekenan kat beg hitam tu, mula la belek sana, belek sini. 

Dalam hati: 'mana 1 aku nak ni..rasa macam nak bawak balik semua je.'

Kat dalam cermin itu adalah orang yang hanya mampu menjadi jurupandu sahaja.



Muka tahap excited giler, kalau dia dapat Coach atau LV camne la pulak rupa dia? Ke muntah hijau kalau aku tengok dia time tu? Kakak orang lain camni gak ke?????



Sesi pembayaran.



Happynyerrr....saye hari ini...

OK..jom balik.


Enhanced by Zemanta

Thursday, July 22, 2010

Tutorial bagi kucing makan ubat demam

Bagi yang baru belajar membela kucing, korang kena tau kucing pun akan kena demam dan selsema.  Bila pegi klinik, ubat yang dibekalkan selalunya dalam bentuk cecair.Kalau kucing korang tu baik, senang je bagi ubat.  Buka mulutnya dan masukkan ubat. Kalau dapat kucing yang liat makan ubat (biasala, macam kanak2 jugak...ada yang senang ambil ubat, ada yang selagi boleh elak dia akan berusaha untuk tidak makan ubat). Video kat bawah ni adalah menunjukkan teknik untuk memberi kucing korang ubat.  Nampak kasar, tapi demi kasih sayang kepada kucing dan keinginan melihat mereka sembuh, paksa pun..paksa la....

video

Sesape yang tengok video ni...aku nak tanya, macam mana nak hapuskan kutu2 kat bulu kucing tu???aku ni dok hari2 belek kucing2 tu demi memburu kutu2 yang ada kat badan diorang...tapi dok ada jugak...ni bukan kutu yang melekat kat bulu tu tau...ni kutu yang warna hitam, saiz lebih kurang sama dengan butir beras dan bergerak laju.

Sunday, July 18, 2010

Hiburan minggu ini...by Iman

video


Aku tak dapat mengenalpasti apekah faktor yang menyebabkan budak pendek ni suka sangat lagu ni.

Pasar Ahad Seksyen 13, Shah Alam

Pagi-pagi pukul 6 lagi Ina dah message. Tanya jadi tak plan untuk pagi Ahad. Aku yang masih melingkar atas katil membalas message Ina dengan mata separuh terbuka. Lepas balas message, aku kejut Ija suruh bangun.  Tepat pukul 7, kami keluar dari bilik. Aku tengok bilik Wakdah gelap lagi, semalam dia mengadu pening kepala jadi tido balik kot lepas solat Subuh. Aku cuma hantar sms je bagi tau aku keluar pegi Sc.13. Lepas panaskan enjin, terus pegi Sc.16 ambik Ina. Dalam pukul 7.40pg kami sampai.

Kami sampai agak cepat, gerai belum seratus peratus dibuka.  Takpe,yang penting aku tak pening nak cari parking. Lepas jalan2 dua tiga line gerai nampak la gerai sandal ni.


Ija berusaha jugak cari sandal yang sama dengan sandal yang dia ada sekarang. Dalam dia dok pilih2 tu aku sambar jugak sepasang. Takla asik berebut selipar ngan Ijun nanti..yuhuu...jun..aku beli sama cam hang, kaler je lain...hehehehehe...


Sweetkan baju bereben ni? Auwww!

Macam kebaya recepcionist hotel.

Kalau beli beg ni, bleh melaram raya nanti.




Banyaknye beg...I like!

Ina tengah belek brooch.  

Semua cantik



Yang ni ok tak? Hmmm..aku ok je..



Kain pasang



Pengunjung mula ramai.

Sila la menjamu selera....



Ina..ambik skit je k..

Eh, yang ni nampak sedapla..



Haipp!!! nak makan banyak belila...



Barangan kraf pun ada.



Pokok-pokok



Orkid laa...



Yumm..yummm..



Nak satu..laparla..



Jom gi tempat lain plak..di belakang adalah pengangkat barang sebab aku sibuk jadi camera gurl cum driver. 

Pasar pagi ni bermula seawal 7 pagi. Kalau datang awal lagi, tunggula penjual2 tu punggah barang buka gerai. Kalau nak datang, dinasihatkan supaya datang awal pagi dalam pukul 7.30pg - 8.30pg. Kalau lewat, susah nak park kereta nanti plus panas nanti. Jangan risau kalau tak sempat sarapan kat rumah sebab gerai2 makanan banyak. Korang boleh bersarapan sambil berfikir barang apa yang perlu dibeli. Ada macam2 barangan kat sini, tudung, kain, telekung, baju, kraftangan, blanket, langsir, comforter, sandal, beg, tali pinggang, brooch, jeans, barangan penjagaan kesihatan, makanan, kereta, dll. Bila berkunjung ke pasar Ahad, korang tak payah nak susah2 pegi beli pasar basah lagi sebab bahan2 memasak basah dan kering juga dijual disini. Senang kan? 

Wednesday, July 14, 2010

Detox Foot Patch

3 hari lepas aku ada order Detox Foot Patch dan semalam barang yang aku order dah sampai.  Aku order gara-gara terpengaruh dengan opismate aku yang sakit kaki tetapi sakit dia berkurangan lepas guna foot patch atau koyok kaki ni.

Baru sampai.

Koyok herba

Dalam ni ada 50 set koyok. Nakk??? Aku cuba dulu ok..kang nanti promote je lebih..sendiri tak guna macam mana nak tau kesan penggunaan, tul tak?

Malam tadi bukan aku je yang try, kebetulan makcik dengan embah aku datang. Aku pun bagi la sorang 1 set. 1 cukup la Wak Ani oii....nak U boleh order kat I ok...Wakdah ngan Wakdin pun aku bagi gak, suruh pakai malam tadi jugak..hahahaha!!!!aku anak buah baikkan? bagi sampel free jer...hahahahaa...

Nak tido malam tadi, aku pun pakai sepasang...ntah betul ke tak, aku pakai je ikut gambar aku tengok kat internet siang semalam.  

Cara-caranya:

Lekat bungkusan herba pada pelekat cam gambar kat atas tu.



Tampalkan pada tapak kaki. Jenuh gak sebelah pegang kamera sebelah pegang koyok. Orang kiwa ni payah skit. Tangan kanan tak berapa kuat nak tangkap gambar, kena gak pegang kamera guna tangan kiri.


Lekat cam ni.  Pastu tido dengan nyenyak..ZzzzZZzzz.....zzzz....


Bangun pagi. Hehehe, terus cari tepon tu kerana di situ la kamera ku..gigih tangkap gambar dengan mata yang tak berapa nak terang. 


Tadaaaa...tak sangka banyak gak toksin.  Ni sebelah kanan punya.


Ni lah hasil koyok tu setelah di tampal semalam pada tapak kakiku....

Kesan yang aku rasa???

Aku tak pasti la aku rasa senang bangun pagi tadi sebab aku teruja nak buka koyok kat kaki aku atau memang toksin yang dah keluar tu telah 'meringankan' badan aku. Tapi memang takdak la rasa nak melingkar, mengeliat atau tido 5 minit lagi bila dah terjaga pagi tadi.  Rasanya aku suka benda tu dan nak pakai lagi.  Moga-moga bila toksin dah keluar aku akan lebih sihat dan kuat. HAHA!!!!..

Wakdah pun pakai malam tadi, pagi ni bila aku tanya dia cakap memangla keluar tapi kalau nak nampak kesan sekurang-kurangnya kena pakai seminggu. Hehehe..nak orderla,...mana larat nak sponsor sampai seminggu...bengkok karang...kat mak sendiri pun kena la bagi jugak. Kalau semua orang nak free, aku nak makan apa minggu depan???

Aku akan bagi dekat mak aku jugak. Kalau mak aku punya testimoni ok. Aku nak beli lagi!


*********************************
Selain dari koyok tu, aku ada beli ampoule jugak. Aku beli 1 je. Saja-saja nak cuba. Ampoule ni banyak digunakan di salun-salun kecantikan (yang aku baca la, aku tak pernah pegi salun pun). Facial pun buat sendiri je.  

Neutralizing ampoule

Saiz dia kecik je.Eh, cam tak padan je aku bandingkan dengan lip butter aku. Tapi botol ampule tu kurus macam pen kilo je.

Aku guna benda malam dengan pagi tadi. Rasa lembap je kulit muka aku. Kalau nak nampak kesan, at least kena pakai dalam 10 botol. Nanti-nanti la aku beli...