Saturday, January 24, 2015

Jus tomato sedap


Inilah kegemaran aku sekarang! 

Dah lama aku cari cara untuk menambah tomato dalam diet harian. Aku kurang gemar makan tomato mentah sebab tak suka baunya. Tapi khasiatnya sangat banyak. Sebelum ni aku, aku makan tomato kalau dimasukkan dalam masakan macam ayam masak merah atau tomyam. Kadang-kadang aku buat kerabu tomato. Kalau hirisan tomato mentah dalam nasi goreng tu memang tolak tepi la. Tapi setakat tu je mana cukup. Kena cari alternative lain supaya tak jemu. Semalam, setelah lama men’google’ jumpa idea orang buat jus tomato yang sedap. Aku pun apa lagi, berangan apa yang ada kat dapur. 

Sampai rumah semalam, terus keluarkan tomato, lobak merah kupas, potong dan blend. Lepas tu, rasa macam nak keluarkan angin dari badan sekali, masukkan sikit halia muda. Blend lagi. Lepas blend bau jus tu ok la….takde bau tak sedap tomato tu. Bagus halia dengan lobak tu…hilangkan bau tomato yang kurang sedap. Try minum, ish…cam tak lalu je….terpikir kalau baunya harum and manis sikit kan best. Terus belah limau kasturi dan perah jusnya kedalam jus tomato tadi, untuk manis aku masukkan madu lebah. Hoiiii….ni hari-hari minum jus tomato pun takpe kalau sedap camni. Dah la sedap, senang, murah dan menyihatkan plak tu. Dapat bonus kulit sihat dan lewatkan tanda penuaan lagi. Bleh la umur 50 nanti ada budak belasan panggil aku kakak!

Meh sini aku kongsi resepi.

Bahan
1 biji tomato (dipotong kiub)
¼ batang lobak merah (dipotong kiub)
1 inci halia muda (boleh juga halia tua untuk rasa halia yang lebih)
3 biji limau kasturi (jus lemon/limau nipis tp xperlu sampai 3 biji)
Madu lebah (sesuaikan dengan tahap kemanisan masing-masing)

Caranya;
1.       Kisar tomato, lobak dan halia
2.       Tuang dalam bekas air
3.       Perah jus limau kasturi ke dalam bekas air tadi
4.       Tambah madu dan kacau. Kalau takde madu lebah, gantikan dengan gula.

*boleh minum terus atau ditapis kalau tak suka telan hampasnya. Kalau tapis, hampasnya buat masker muka.

Lain kali kalau aku dapat buat jus lain yang sedap dan berkhasiat, aku kongsi lagi.

2 comments:

Anonymous said...

Mohon share,,terima kasih

noor hasimah said...

Terima kasih kongsi resepi kesihatan....