Tahun ni aku bawak balik 5 biji kek lapis. 2 aku punya, 2
makcik aku order dan 1 kakak aku dari Perlis order. Tapi kek kegemaran aku tak
dapat di order tahun ni….sebab tukang buat takut rosak. Kalau nak tunggu bila
Zizzi ada outstation baru aku boleh order.
Kek yang aku order tahun ni ialah Kek Lapis Selipar Jepun,
Kek Lapis Evergreen, Kek Lapis Sisik Ikan, Kek Lapis Buku dan Kek Lapis
Watermelon Cheese.
Semua memang sedap sebab aku pilih dari senarai favourite
pembuat kek. List yang aku dapat hanyalah recommended sahaja. Jadi tak payah
susah-susah fikir sedap ke tidak. Memang sedap semuanya. Sebenarnya aku buka
offer dekat kawan office aku jugak…tapi diorang pun tertanya-tanya rasa, rupa
macam mana lama-lama tak jadi beli. Aku nak komen pun taktau jugak sebab aku
sendiri gamble je beli ikut suka hati aku. Nak salahkan diorang pun tak boleh
jugak sebab bukan senang nak keluarkan beratus bayar sebiji kek. Senang deal
dengan makcik aku, aku bagi list terus dia balas nak dua bijik. Tak tanya
langsung apa-apa kat aku. Yang tak beli tahun ni tahun depan aku tak dapat
jamin boleh dapat harga sama ye…
Untuk orang semenanjung yang teringin nak makan kek lapis
homemade dari Sarawak, jangan fikir nak
beli kek sebijik harga 50-60 hinggit ye…kalau nak murah pegi pusat kek lapis
kat Kuching tu beli 10 hinggit seketul. Dah cukup bagus orang tolong bawak balik
bagi by hand, kos pos yang mahal dah dapat jimat. Kalau nak pos harga pos je
dah melebihi harga kek. Kita yang tolong bawak ni lagi tolong risau kalau-kalau
kek pecah atau rosak dalam perjalanan. Pembungkusan dan pengurusan mesti teliti
kalau nak bawak balik kek.
Kek Lapis Selipar Jepun
Dari kiri; Kek Lapis Evergreen, Sisik Ikan, Watermelon Cheese, Selipar Jepun dan Buku |
Kek Lapis Evergreen
Macam namanya, kek ni berwarna hijau dan salah satu kek
lapis jenis lama (klasik). Rasanya sedap, dengan haruman pandan dan tahan lama
dengan syarat simpan dalam peti sejuk.
Kek Lapis Sisik Ikan
Pertama kali aku cuba kek ni, dulu ingat bukan kegemaran aku
sebab aku tak suka hawflakes, tapi bila rasa sekali…ya allah sedapnya kek ni,
balance rasa manis dengan masam hawflakes tu….kek ni pun jenis lama. Berwarna
kuning dan susunan hawflakes seperti sisik ikan yang menjadikan namanya lapis
sisik ikan. Boleh la aku order pulak next time.
Kek Lapis Buku
Kek ni pun pertama kali aku rasa, baunya macam bau susu
pekat manis dan harum. Sedap juga bila masuk dalam mulut, lemak manis je
rasanya.
Kek Lapis watermelon cheese
Saiz 8 x 8 |
Dan kat bawah ni adalah kek yang aku makan masa beraya di rumah pembuat kek.
Kek Lapis Idola
Lapisan yang berwarna
gelap tu adalah lapisan berperisa coklat.
Sedap ni…
Kek Lapis 1 Malaysia
Susah nak terangkan rasanya macam mana cuma ia memang sedap
dimakan, belang coklat tu adalah coklat ye bukan lapisan kek berperisa coklat.
Kek Lapis Gado-gado
Kek Hati Pari
Kek ni memang ‘long time’ favorite aku. Rasanya ‘kaya’ di
dalam dan tak kosong. Takde unsur-unsur koko di dalam walaupun berwarna gelap.
Kek Lapis Winter Sonata
Kek ni susah aku nak komen, makan pun tergesa-gesa sambil tengok Darrien berebut toy dengan anak tuan rumah. Sedap dan menarik rupanya.
Terhasilnya entri ni senangla lain kali aku nak buat order. Kalau tak, asikla lupa rupa dan rasa kek yang aku order.
3 comments:
kek lapis sarawak sememangnya sedap2
Nak nombor tepon pembuat kek lapis please
Hati pari!!! Feveret tuh... Buat dr kismis... Tahan bertahun.. Letak dlm peti sejuk, nampak kejung.. Keluarkan, lembut balik... Sedap!!!
Post a Comment