Wednesday, April 25, 2012

Cantik dengan minyak zaitun


Baru-baru ini aku jadi sangat tertarik dengan minyak zaitun. Mula-mula dulu aku beli minyak zaitun sebab nak buat scrub je. Resepi scrub tu nanti aku tulis. Lepas sedikit desk research, baru la aku tau banyak sebenarnya kegunaan minyak zaitun ni. Disebut sebanyak 7 kali di dalam Al-Quran, sejarah mencatatkan, Muhammad (prophet p.b.u.h) pernah berkata:


`Makanlah minyak zaiton dan urutkannya ke seluruh badan kerana ia adalah pokok yang suci’ (“Eat the olive oil and massage it over your body since it is a holy (Mubarak) tree.”) –Tirmizi, Ibn Maja


Klasifikasi minyak zaitun:


Extra virgin olive oil
hasil perahan pertama (tanpa haba) buah zaitun itu.

Virgin olive oil
perahan kedua buah zaitun dan dicampur sedikit minyak dari perahan pertama.

Pure olive oil / Olive oil
melalui beberapa pemprosesan seperti menapis dan memperelokkannya.

Extra Light olive oil
hasil banyak pemprosesan dan mengandungi hanya sedikit sahaja kuantiti minyak zaitun di dalamnya kerana dicampur dengan pelbagai minyak lain.

Kat bawah ni adalah cara aku menggunakan minyak zaitun secara luaran:


1. Scrub badan
    3 sudu minyak zaitun
    2 sudu madu
    ½ cawan gula pasir

    Gaul sebati dan gunakan sebagai scrub pada badan dan wajah.

2. Rambut
Lumur minyak zaitun pada rambut, urut kulit kepada dan biarkan 10 – 15 minit. Kemudian syampu dan gunakan perapi seperti biasa. Kalau nak cuci keesokan hari pun boleh, tapi tak praktikal kat aku.


3. Lulur badan dan wajah
Untuk melambatkan penuaan, lumur minyak zaitun pada badan dan wajah dan urut lembut. Elakkan bahagian mata. Kalau ikut petua dari halaman lain, cuci dengan air suam tapi aku cuci dengan pembersih muka macam biasa. Tetap terasa kesannya selain takdela oily sangat lepas tu.


4. Perawatan tangan dan kuku
Urutkan minyak pada tangan dan kuku.


5. Melembutkan kulit (belum buat lagi)
Kalau ada masalah kulit kaki atau tangan mengelupas, lumur minyak dan pakai stoking semalaman. Esoknya baru cuci.


Minyak zaitun (extra virgin) juga boleh diminum untuk mengurangkan risiko kanser, melambatkan penuaan dari dalam, mengurangkan kolestrol jahat atau LDL dan sebagainya. Tapi rasa minyak zaitun meloyakan bila dah masuk dalam tekak. Tips untuk mengelakkan rasa loya tu lama kat tekak adalah dengan menelan sesudu madu lebah selepas minum sesudu the minyak zaitun.


Cara-cara mengekalkan khasiat minyak zaitun:
Tutup rapat dan letakkan di tempat yang terlindung daripada cahaya dan sejuk. Cahaya dan haba adalah musuh kepada minyak zaitun.

Sumber:



 

8 comments:

Anonymous said...

Info yg bagus :-) TQ

Anonymous said...

Info yg bagus :-)

Anonymous said...

boleh tunjuk x mane rupa minyak zaitun dan madu yang digunakan

Ilyanie Khuszairy said...

thank you :)

ct natasha said...

yup..info yang bagus...kalau boleh berikan skali brand mane yang saudari guna ye...

www.chumellstore.blogspot.com

ChoQbaDak said...

Semalam excited dengan cerita minyak zaitun nie. Hari da dpt beli sebotol..nk amalkan

Anonymous said...

info yang bagus..

marty friedman said...

hadis pasal pokok zaitun dri ibnu majah ngn termizi tu ada pembetulan sikit.. bukan dia kataa pokok suci.. tp pokok yg diberkati.. tq