Monday, February 27, 2017

Japanese Cotton Cheesecake

Sabtu lepas vitamin “R” tu terlebih. Bangun pagi-pagi terus prepare barang-barang nak adun kek. Dah lama kan simpan cream cheese dalam esbok. Dekat sebulan kot. Mehla buat sebelum tarikh luput sampai. Kena buat cepat sebab lepas tu nak mengemop dan nak pegi kenduri tengah hari nanti.

Lepas bakar sejam setengah keknya menjadi. Cantik dan gebu je. Lantai pun dah siap mop. Ngam-ngam anak-anak bangun bagi susu dan mandikan cepat-cepat. Lepas ni mak bapaknya pulak nak bersiap.
Kek tu dah aku keluarkan dari loyang, letak balik dalam oven bagi sejuk sebelum simpan dalam esbok. Oven letak di bilik no.3 kat lantai bawah sebab counter top tadi sempit masa nak adun kek. Masa bersiap Inarra datang masuk bilik merangkak-rangkak keliling bilik. Adala pegang-pegang oven yang dah sejuk tu. 

Lepas tu aku keluar kejap cari getah rambut dalam bilik air. Aku patah balik……….tangan Inarra penuh dengan kek!!! Jenguk dalam oven setengah kek dia ramas. Tak sangka pandai juga dia buka pintu oven tu. Oh anak….kenapa kurang sabar sangat ni??? Nak makan pun tunggu mama potong dulu. Terjerit jugak aku. Zz cepat-cepat datang ingatkan apa-apa jadi kat Inarra. Tengokkan kek aku yang dah hancur separuh tu, dia gelakkan je...huh!

Part aku kesian, Darrien marah Inarra sambil-sambil tu tangan dia kutip kek yang Inarra ramas tu masuk mulut. Lepas tu cakap “hmm…sedap mama”. Sedih pulak aku….bila aku nak potong bagi dia makan, taknak pulak katanya. Bekas tangan adik ko lagi sedap ye..suka hatila.

Hmmm…apapun kek tu sangat sedap. Baru lepas bakar pun sedap, dah masuk dalam esbok berganda-ganda sedapnya. Walaupun renyah sikit nak buat tapi hasilnya berbaloi. Untuk makan sekali sekala memang boleh beli, tapi untuk kepuasan maksima lebih baik buat sendiri. 

Resepinya ambik dari sini

www.bakewithpaws.com

Ingredients:
140g/5 oz. fine granulated sugar
6 egg whites
6 egg yolks
1/4 teaspoon cream of tartar
50g/2 oz. unsalted butter
250g/9 oz. cream cheese
100 ml/3 fluid oz. fresh milk
1 tablespoon lemon juice
60g/2 oz. cake flour /superfine flour
20g/1 oz. cornflour (cornstarch)
1/4 teaspoon salt
Method:
  1. Melt cream cheese, butter and milk over a double boiler. Cool the mixture. Fold in the flour, the cornflour, salt, egg yolks, lemon juice and mix well.
  2. Make the meringue by whisking egg whites with cream of tartar until foamy. You can beat with a stand mixer or handheld mixer. Add in the sugar and whisk until soft peaks form.
  3. Take 1/3 meringue and fold into the cheese mixture, then fold in another 1/3 of meringue. After incorporated, pour the batter back to the remaining 1/3 meringue and fold. FOLD GENTLY. Pour the mixture into a 9-inch round cake pan (lightly grease and line the bottom of the pan with grease-proof baking paper or parchment paper).
  4. Bake cheesecake in a water bath for 1 hours 30 minutes or until set and golden brown at 150 degrees C (without fan mode).
  5. Leave the cake to cool down in the oven with the oven door open, about an hour. This is to prevent sudden change of temperature that may cause the cake to shrink drastically.
  6. Refrigerate the cake (with or without the cake tin) for at least 4 hours or overnight.
Notes:
  • I used 9-inch non-stick spring form round cake pan and lined the bottom with grease-proof baking paper or parchment paper. I also wrapped the base of the cake pan with 2 or 3 layers aluminium foil to prevent seepage.
  • I used hot water for the water bath. 
Lembut je makan. Buat sendiri memangpuas hati.

No comments: