Tuesday, November 1, 2016

Easy Overnight French Toast



Godek-godek internet tetiba terpandang overnight french toast a.k.a baked french toast. Wah! Ape tu?….baca la resepi..eh..macam menarik je…roti pun ada je dalam esbok. Mehla kita buat. Beli krim je yang lain semua ada kat rumah dah. 

Tak pernah terpikir boleh buat camni…selama ni roti ku recycle jadi french toast biasa tu je tak pun buat pudding roti. Sampai dah tak lalu dah….last-last simpan je la dalam esbok tunggu selera ada balik. Sekali buat overnight french toast ni….Ya Allah..sedap la pulak..senang plak tu, hari kerja pun sempat nak buat. Sedap sikit sarapan pagi. 

Resepi overnight french toast ni ada banyak sebab ikut kreativiti individu tu la…kalau google memang tak ada yang betul-betul sama. Ada yang letak letak adunan mentega dan gula di bahagian bawah loyang ada juga yang curahkan aduan tu keesokan harinya atas roti tu. Suka hati lah nak buat cemana pun yang penting bila kena sejukkan semalaman dan bakar. Tu je kekdah asasnya. Aku buat yang aku rasa suka nak makan. 

Boleh tengok resepi kat bawah. Tapi lain kali nak tukar cara plak kot…mempelbagaikan rasa dan kaedah…kita yang buat dia kannnnn….


Easy Overnight French Toast

4 keping roti putih
½ cawan heavy cream/whipping cream
1 cawan susu segar
1 biji telur
Sedikit serbuk kayu manis (jika suka)
Sedikit perisa vanilla (jika suka)
25g mentega
2 tbs gula perang
2 tbs madu (jika suka)

Susun roti dalam dulang pembakar yang telah digriskan dengan mentega.
Kacau heavy cream, susu segar, telur, sebuk kayu manis, dan perisa vanilla bersama hingga sebati menggunakan whisk.
Tuang adunan ke dalam dulang pembakar, tutup dan simpan dalam peti sejuk semalaman.
Keesokan pagi, kacau mentega, gula perang dan madu di dalam periuk dengan api perlahan hingga cair.
Kemudian curahkan ke dalam dulang pembakar semalam yang berisi roti.
Bakar 20-30minit denga suhu 175-180°C
Hidangkan. Boleh juga ditabur dengan gula icing atau curah madu kalau nak manis lagi.

No comments: