Thursday, April 17, 2014

Pavlova

Semalam buat pavlova. Gigih aku membaking malam semalam semata-mata nak kejar pukul 12 tengah malam. Terima kasih kat Darrien jugak, malam tadi dia sangat baik. Dahla tido awal, tak terjaga langsung sampai dah habis celebrate baru dia bergerak mintak susu. Barula surprise birthday kate ko. Nasib baik berbaloi segala penat lelah bila birthday boy sanggup makan walau jam dah tengah malam. Sedap kata dia. Pavlova aku topping guna cream cheese ye sebab birthday boy suka cheese sepenuh jiwa. Kalau guna whipped cream tak menepati citarasa dia pulak.

Ni resepinya,

4 biji putih telur
3/4 cawan gula - kalau nak kurang manis kurangkan jd 1/2cawan
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh cuka - aku terletak 1 sudu besar,tp elok je kejadiannya
1 sudu teh esen vanilla

Topping

125 g cream cheese
75g butter
1/2 cawan gula ising
Strawberi n anggur

Buat meringue

  1. Pukul putih telur sampai berbuih,lepas tu masukkan gula dan pukul sampai dapat soft peak.
  2. Kemudian masukkan tepung jagung,cuka dan esen vanilla. Menggunakan spatula,gaul sampai sebati.
  3. Nak bakar meringue tu,buat bulatan dgn diameter 6" kat baking sheet. Letakkan meringue kat baking sheet ikut bulatan yang di lukis tadi.
  4. Bakar dalam oven, 1 jam 15 minit. Suhu 15 minit pertama 150°, pastu turunkan jadi 140°. Pastikan oven dipanaskan terlebih dulu selama 15 minit dengan suhu 150°.
  5. Bila dah masak,buka sikit pintu oven untuk sejukkan meringue tu secara perlahan.
Topping
  1. Pukul cream cheese,butter dan gula ising sampai kembang.
  2. Ratakan atas meringue,hiaskan dengan buah kesukaan. Aku letak strawberi dengan anggur.
 
Happy birthday to my beloved husband!

No comments: