Sunday, April 13, 2014

Cheesekut

Dah lama aku belek resepi cheesekut ni. Tapi blum dapat keberanian nak mengolah. Maklumla....cheese bukan mainan aku kat dapur. Kalau kuih melayu tu ok skit sekali tengok resepi aku dah boleh imagine camna nak buat. Sekali Zz tunjuk kat aku resepi cheesekut ni,ada orang attach kat fb. Aku tau bila suh aku tengok, dia teringin la tu.

Senang ja resepi ni.

1 bungkus Hup Seng deluxe cream cracker (aku pakai yg biasa ja,salah beli tp tetap sedap)
250g cream keju
1/2 tin susu pekat
1 kotak susu segar (aku pakai susu tepung anmum je, Zz makan sedap je)

Caranya,
1. Pukul cream cheese sampai kembang pastu tuang susu pekat, sebatikan.

2. Tambah 4 sudu susu segar dan kacau rata.

3. Sediakan loyang,celup biskut 2 saat dalam baki susu segar dan susun dalam loyang.

4. Lapiskan dengan adunan cream cheese. Sapu nipis je.

5. Ulang langkah 3 dgn 4 sampai dapat ketebalan yang diingini. Aku tak habiskan sebungkus biskut tu. Ada lebih skit lagi.

6. Bila dah habis, kalau suka bleh letak topping kesukaan. Aku ayak nipis milo sebab cam pucat je kaler biskut ngan cream cheese tu. Jadi, letak kaler skit.

2 comments:

Rose Azadir said...

thx for sharing, blh try weekend nie...anyway Assalamualaikum, saya blogwalking kat sini, jemput datang ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...

Azi said...

Rose Azadir, terima kasih follow saya. Cubala kalau ada masa, sedapppp....