Selalu laki aku tanya apa masakan yang aku
paling pandai masak. Aku jawab masak bening (sayur air) dengan sambal. Ahaha..aku ni memang gini…yang aku suka je
tau masak, orang lain punya kesukaan taknak ambik tau..bila kawin…terpaksa
jugak la belajar menu lain.
Ni aku nak satu letak resepi biasa sebagai
kenangan…mendapat pujian SEDAP SANGAT lebih tiga kali walaupun aku cakap
terlupa letak daun limau purut untuk tambah keharuman sambal dagingku. Kurang sedap
rupanya sambal daging yang aku buat sebelum ni. Nampaknya lain kali tak boleh
ubah resepi, nanti kurang sedap payah pulak aku nak recall. Walaupun tak dapat
sama level dengan mak mertua bila masak menu lain, sekurang-kurangnya laki aku
akan balik makan masakan aku kalau dia teringin makan sambal daging ni….hahahahahaha….
Sebenarnya aku guna bahan yang dah siap
blend tapi untuk kesenangan orang lain aku guna sukatan mudah je la. Tapi bleh
je adjust skit2 bahan ni…yang penting masak dari hati,follow instint kata orang putih. Bubuk (udang geragau)
kat bawah tu special dari Bintulu sebab baunya tak kuat dan tak masin. Belacan
pun guna belacan dari Bintulu sebab kurang masin dan kurang berbau. Dibawa khas
untukku oleh ibu mertuaku.
Sambal Daging
Bahan-bahan
½ kg daging daging (di potong kiub)
3 sudu besar pes cili kering
4 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
½ cm halia*
½ cm belacan*
1 sudu besar bubuk (udang geragau kering)*
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 batang serai (dititik)
Sedikit pes asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
*dikisar
Cara memasak
1.
Tumis pes cili kering dan bahan
kisar hingga masak.
2.
Masukkan serai.
3.
Masukkan daging, gaul sebentar
kemudian masukkan air. Masak hingga
daging empuk.
4.
Apabila daging telah empuk,
tambahkan sos tiram, sos cili, pes asam jawa. Masak hingga kuah pekat.
5.
Apabila kuah telah pekat
tambahkan garam dan gula mengikut citarasa. Tutup api.
6.
Boleh juga masukkan hirisan
bawang besar apabila hampir masak.
No comments:
Post a Comment