Saturday, January 24, 2015

Sambal Daging Mama


Selalu laki aku tanya apa masakan yang aku paling pandai masak. Aku jawab masak bening (sayur air) dengan sambal.  Ahaha..aku ni memang gini…yang aku suka je tau masak, orang lain punya kesukaan taknak ambik tau..bila kawin…terpaksa jugak la belajar menu lain.

Ni aku nak satu letak resepi biasa sebagai kenangan…mendapat pujian SEDAP SANGAT lebih tiga kali walaupun aku cakap terlupa letak daun limau purut untuk tambah keharuman sambal dagingku. Kurang sedap rupanya sambal daging yang aku buat sebelum ni. Nampaknya lain kali tak boleh ubah resepi, nanti kurang sedap payah pulak aku nak recall. Walaupun tak dapat sama level dengan mak mertua bila masak menu lain, sekurang-kurangnya laki aku akan balik makan masakan aku kalau dia teringin makan sambal daging ni….hahahahahaha….

Sebenarnya aku guna bahan yang dah siap blend tapi untuk kesenangan orang lain aku guna sukatan mudah je la. Tapi bleh je adjust skit2 bahan ni…yang penting masak dari hati,follow  instint kata orang putih. Bubuk (udang geragau) kat bawah tu special dari Bintulu sebab baunya tak kuat dan tak masin. Belacan pun guna belacan dari Bintulu sebab kurang masin dan kurang berbau. Dibawa khas untukku oleh ibu mertuaku.

Sambal Daging

Bahan-bahan
½ kg daging daging (di potong kiub)
3 sudu besar pes cili kering
4 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
½ cm halia*
½ cm belacan*
1 sudu besar bubuk (udang geragau kering)*
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 batang serai (dititik)
Sedikit pes asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
*dikisar

Cara memasak
1.       Tumis pes cili kering dan bahan kisar hingga masak.
2.       Masukkan serai.
3.       Masukkan daging, gaul sebentar kemudian masukkan air.  Masak hingga daging empuk.
4.       Apabila daging telah empuk, tambahkan sos tiram, sos cili, pes asam jawa. Masak hingga kuah pekat.
5.       Apabila kuah telah pekat tambahkan garam dan gula mengikut citarasa. Tutup api.

6.       Boleh juga masukkan hirisan bawang besar apabila hampir masak.

No comments: