Ini kisah lama..terperuk dalam draft.
Alkisahnya aku masak mee kari minggu lepas.
Mee kari aku ni ada yang kurang, malas aku nak bagi resepi, tunggu aku buat
lagi sampai bapak Darrien kata sedap baru boleh bagi resepi. Menu untuk Darrien
pulak ayam kicap pedas yang tak berapa pedas. Bapak Darrien ni memang, yang aku
masakkan untuk dia segala-galanya kurang. Ayam kicap Darrien jugak yang dia
puja. Terpaksa aku mengabadikan resepi rahsia ku disini senang nanti aku buat
lagi. Banyak versi ayam kicap aku buat sebelum ni dapat komen biasa-biasa je
dari bapak Darrien. Gambar takde, terlupa nak snap.
Bahan-bahan
½ kilo ayam
4 sb kicap manis
2 sb sos tiram
1 sb sos cili
1 biji tomato – dihiris
1 labu bawang besar – dihiris
Bahan kisar
4 ulas bawang merah
¼ labu bawang besar
2 ulas bawang putih
½ cm halia
2 sb cili kisar (boleh juga guna serbuk cili)
1 sk udang kering- rendam & tos
Bahan tumis
1 batang kulit kayu manis
1 kuntuk bunga lawang
1 biji buah pelaga
1 batang serai (dititik)
Caranya
1.
Panaskan minyak, masuk bahan tumis
dan tumis hingga naik bau.
2.
Kemudian masukkan bahan kisar
dan tumis hingga garing kemudian masukkan kicap manis dan sos tiram
3.
Masukkan ayam dan gaul sebati
4.
Masukkan air dan biarkan ayam
masak
5.
Suaikan rasa dan kepekatan dan
masukkan tomato dan bawang besar yang dihiris tadi dan tutup api.
No comments:
Post a Comment