Wednesday, May 14, 2014

Penkek pisang

Zz rajin beli pisang, kadang habis dimakan mentah kadang tak. Semalam dah buat cekodok 4 biji, hari ni ada lagi 2 biji. Nak makan macam tu je tak sedap sebab dah terlebih ranum. Buat lempeng sedap iugak....tak la membazir.

Bahan

2 biji pisang - dilenyek
1 cawan tepung berserbuk penaik - kalau nak guna tepung gandum biasa pun boleh tambah baking soda je.
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar nestle cream - xletak pun xpe
1 biji telur
1 sudu besar gula
Secubit garam
Air - kepekatan adunan ikut citarasa sendiri.

Gaulkan semua bahan dah rehatkan 5 minit.

Panaskan non stick pan dan sendukkan setengah cawan kecil

Balikkan selepas bahagian bawah agak keperangan dan biarkan sekejap kemudian angkat dan hidangkan.

*batter aku terlebih air, nipis je lempeng. Kalau nak lempeng jadi tebal tambah pisang atau kurangkan air biar pekat sikit.

No comments: