Pisang adalah buah tempatan yang berkhasiat tinggi, mudah
diperolehi dan mampu dibeli oleh segenap lapisan masyarakat….wahhh…dah macam
ayat majalah pulak.
Sebenarnya aku nak cite macam mana nak menyelamatkan pisang
yang dah ranum kat dapur. Kalau dah selalu sangat pisang ranum kat dapur, nak
buat cekodok hari-hari pun bosan juga. Jadi, aku nak sarankan kalau ada lebihan
pisang di dapur tapi takde idea nak buat apa dengan pisang tu….baik korang
bekukan je pisang tu. Tapi jangan bekukan sebiji-sebiji ye…nanti nak guna
susah. Potong kecik-kecik…agak-agak saiz yang senang disimpan.
Nak bekukan pun ada caranya, jangan campak teruk dalam bekas
tau…bekukan satu-satu potongan kiub pisang tu atas dulang, bila dah beku baru
pindahkan ke dalam bekas bertutup. Ni, untuk elak pisang tu melekat sesama
sendiri. Membeku pisang dapat
memanjangkan hayat pisang tu.
Sumber: thepioneerwoman.com |
Apa kegunaan pisang beku ni?
Macam-macam boleh buat, nak guna untuk buat cekodok pun
boleh cuma defrost je pisang tu. walaupun warnanya berubah kehitaman sikit
lepas disimpan tapi masih elok lagi.
Selain cekodok, boleh juga buat kek, lempeng, bingka, muffin
dan sebagainya mengikut kreativiti korang. Korang juga boleh buat banana
milkshakes (susu kocak) dan smoothie pisang menggunakan pisang beku tu.
Sebut pasal smoothie…aku ada satu resepi smoothie pisang
yang sedap, mudah dan cepat. Nanti aku share…tunggu….
No comments:
Post a Comment