Hari ni teringin nak makan kacang ma pulak. Senang sangat nak masak. Sap sap sui je dah siap...kalau masak ni memang relaks je...campak je dalam kuali lepas tu tinggal pegi mandi. Siap mandi ayam pun dah masak. Resepi ni dari Sarawak...biasanya banyak dibuat sebagai makanan orang berpantang. Tapi kalau nak makan waktu tak pantang pun boleh. Boleh panaskan badan dan buang angin especially bila hari sejuk dan hujan.
Ayam masak kacang ma
2 inci halia
1 sudu serbuk kacang ma
1 sudu minyak bijan (optional)
Setengah ekor ayam (saiz kecil)
Garam secukup rasa.
1 sudu serbuk kacang ma
1 sudu minyak bijan (optional)
Setengah ekor ayam (saiz kecil)
Garam secukup rasa.
1. Tumbuk halia dan perahkan airnya ke dalam bekas berisi ayam. Perap seketika.
2. Sangai hampas halia hingga garing. Kemudian masukkan ayam ke dalam kuali diikuti serbuk kacang ma.
3. Reneh ayam hingga masak. Masukkan minyak bijan dan garam secukup rasa (kalau x tambah garam pun dah sedap dan lebih sihat).
No comments:
Post a Comment