Department dinner yang kedua untuk tahun 2016. Pertama dulu
kat South Sea Seafood Subang tapi takde chance nak ambik gambar makanan bagai
pasal orang lain yang belanja. Menu marvelous pun kita hadap dengan penuh adat
ketimuran dan kesopanan..hehehe...have to behave ourselves ok…kali ni duit
sendiri boleh la nak amik makanan bagai nak rak sekalipun. Bosses pun layankan
je perangai staffnya siap sebelum dia usik makanan kat pinggan tanya kitorang
dah ambik gambar ke belum? Wakakaka…
First time makan kat Charcoal ni…excited nak rasa makanan
yang diorang offer.
Bajet kitorang tak
besar sangat jadi tak order makanan for each pax pun..konsepnya makan
sama-sama jadi boleh rasa banyak jenis makanan. Ternyata segalanya adalah sedap
di tekakku…ye lah..aku tak pernah pegi grill restoran yang lain jadi taktau nak
compare.
Aku rasa tiada yang tak sedap
melainkan yang sedap saje. Terutamanya Tomahawk steaknya….ini must-try menu ok. So juicy…so tender….nak je aku mengabiskan plate tu sorang-sorang tapi dah kata
concept makan sama-sama kita potong-potong la bagi semua merasa.
Ok...untuk starter kitorang ambik Butcher’s Platter permintaan
dari Matsukura san, Live Chilean Sea Scallops dan Sear Crab Cakes. Butcher’s Platter ni sesuai sangat kat
sape-sape yang suka masin sebab beef salami dia memang sangat masin. Live Chilean
Sea Scallops pulak sangat sedap…terbayang-bayang rasanya cheesy scallop
sekarang ni dan crab cakesnya pulak bagi aku biasa-biasa saja, sedap tapi tak
wow orang kata.
|
Crab cakes |
|
Scallops |
|
Butcher's platter & Crab Cakes |
|
Dalam bekas yang warna kuning tu hati ayam tau... |
|
Scallop untuk aku..teehee... |
Main dish, Ally order Northern Territory Barramundi dan
Jacques pulak order Wild Tiger Prawns
(tak
rasa, no comment). Pertama kali aku rasa ikan barramundi(
Ally bagi rasa) ni tapi rasanya tak
special manapun, biasa je. Kitorang yang lain ramai-ramai makan Live Farmed
Seabass whole, Live whole Lobster (
ini
sedap ok….soooo..juicy) dan tips bila makan lobster ramai-ramai ni ialah
cepat tangkap kat bahagian sepitnya tu…isi kat dalam tu bahagian yang paling
sedap ok….hahaha…sape cepat dia dapat. Nakanishi san order 120 Days Angus Beef
Burger. Bos punya aku tak cuit…biarla dia makan dengan tenang.
|
Seabass |
|
Lobster untuk aku...dapat tangkap kepit lobster! |
Kitorang yang lain ambik Tomahawk
(ni daging bahagian rusuk yang paling lembut dan juicy dengan kehadiran
sedikit lemak, kalau bahagian rusuk biasa orang panggil rib-eye tu kalau tak
silap aku.) Untuk steak, aku tak suka bahagian sirloin atau biasa kita
panggil daging batang pinang. Sebab bahagian sirloin ini sangat kurang lemak,
lebih keras dan kurang ‘juicy’.
Selain Tomahawk,
ada yang nak makan sirloin steak dan Wagyu Skewer marble 8. Ouh, datang sini…aku
tak recommend order ayam ok. Tak best sangat sebab kitorang ada order Charcoal
Pit Roast chicken tapi tak best sangat.
|
Tak banyak pun..tapi nampak penuh sebab meja slim je. |
Unuk dessert, kitorang order Grilled Mango Pavlova, Warm
Granny Smith Apple & Cinnamon Crumble dan Chocolate Mud Cake & Peanut
Butter Cream. Air pulak orang lain punya order aku tak ingat. Aku punya carrot
+ apple juice. Itu saje. Apple crumble dengan choc mud cake tu ok dan sedap
tapi pavlova sebab dia grill tu pavlova kot, jadi terlalu garing… aku tak
minat pavlova macam tu. Aku suka pavlova yang macam chewy gitu…ala-ala
marshmallow.
No comments:
Post a Comment