Kadang-kadang jemu jugak mengadap nasi. Kalau orang lain yang masakkan ok je, tapi bila sendiri masak rasa muak jugak. Terasa nak makan sesuatu yang jarang-jarang dibuat. Minggu lepas, sebungkus besar roti tak habis. Daripada dibuang macam tu je baik buat roti lapis daging. Takla membazir. Resepi ambil dari blog kak azlitamasammanis. Sedap rasanya.
ROTI LAPIS DAGING BERKEJU
Resepi Oleh : Sarimah Md Nor
12 keping roti
3 biji telur
200 ml susu segar
8 keping slice Cheese
Keju Cedar parut ~ tak letak, hias guna slice cheese yg dihiris nipis je.
garam secukup rasa
Inti Daging
300 gm daging cincang atau 4 keping daging burger ~ di hancurkan
2 ulas bawang putih ~ cincang halus
1 labu bawang besar ~ di dadu
1/2 peket perencah daging black paper Maggi ( ita guna sos black paper Maggi 2 sudu besar )
1 sudu teh lada hitam ~ tumbuk halus ( ita tambah )
2 batang cili padi ~ hiris halus ( ita tambah ) ~ tak letak
1 batang lada merah ~ hiris halus
daun sup dan daun bawang ~ di mayang
sedikit minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan bawang besarhingga harum
Masukkan daging dan goreng hingga daging empuk. Tambah sedikit air jika terlalu kering.
Masukkan perencah black paper atau sos lada hitam dan gaul rata
Tambahkan serbuk lada hitam garam dan gula secukup rasa.
Masak hingga kering dan daging empuk
Masukkan lada merah, cili padi, daun sup dan daun bawang
gaul rata
Tutup api dan biarkan sejuk
Mula-mula, sediakan loyang atau bekas pembakar (aku guna bekas kaca je sbb takde loyang sesuai).
Oles bekas atau loyang pembakar dengan butter
Campurkan telur, susu dan secubit garam dan kocok hingga telur sebati dengan susu
Ambil roti dan celupkan dalam adunan susu dan telur tadi
Susun dalam loyang pembakar satu lapisan
Kemudian ratakan inti daging di atasnya
Susukan pula slice chese atas inti daging tadi
Kemudian ulang proses yang sama hingga habis roti
Baki susu dan telur tadi tuang dalam loyang pembakar
Lapisan terakhir letakkan inti daging
Kemudian taburkan dengan parutan keju
Bakar dalam ketuhar dengan suhi 170 ~ 180 C selama 40 minit
Angkat setelah masak
Tunggu suam sikit dah boleh di potong
Makan panas-panas memang sedap sangat..
ROTI LAPIS DAGING BERKEJU
Resepi Oleh : Sarimah Md Nor
12 keping roti
3 biji telur
200 ml susu segar
8 keping slice Cheese
Keju Cedar parut ~ tak letak, hias guna slice cheese yg dihiris nipis je.
garam secukup rasa
Inti Daging
300 gm daging cincang atau 4 keping daging burger ~ di hancurkan
2 ulas bawang putih ~ cincang halus
1 labu bawang besar ~ di dadu
1/2 peket perencah daging black paper Maggi ( ita guna sos black paper Maggi 2 sudu besar )
1 sudu teh lada hitam ~ tumbuk halus ( ita tambah )
2 batang cili padi ~ hiris halus ( ita tambah ) ~ tak letak
1 batang lada merah ~ hiris halus
daun sup dan daun bawang ~ di mayang
sedikit minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan bawang besarhingga harum
Masukkan daging dan goreng hingga daging empuk. Tambah sedikit air jika terlalu kering.
Masukkan perencah black paper atau sos lada hitam dan gaul rata
Tambahkan serbuk lada hitam garam dan gula secukup rasa.
Masak hingga kering dan daging empuk
Masukkan lada merah, cili padi, daun sup dan daun bawang
gaul rata
Tutup api dan biarkan sejuk
Mula-mula, sediakan loyang atau bekas pembakar (aku guna bekas kaca je sbb takde loyang sesuai).
Oles bekas atau loyang pembakar dengan butter
Campurkan telur, susu dan secubit garam dan kocok hingga telur sebati dengan susu
Ambil roti dan celupkan dalam adunan susu dan telur tadi
Susun dalam loyang pembakar satu lapisan
Kemudian ratakan inti daging di atasnya
Susukan pula slice chese atas inti daging tadi
Kemudian ulang proses yang sama hingga habis roti
Baki susu dan telur tadi tuang dalam loyang pembakar
Lapisan terakhir letakkan inti daging
Kemudian taburkan dengan parutan keju
Bakar dalam ketuhar dengan suhi 170 ~ 180 C selama 40 minit
Angkat setelah masak
Tunggu suam sikit dah boleh di potong
Makan panas-panas memang sedap sangat..
Roti lapis daging yang sangat sedap |
No comments:
Post a Comment