Godek-godek internet tetiba terpandang overnight french toast a.k.a baked french toast. Wah! Ape tu?….baca la resepi..eh..macam menarik je…roti pun ada je dalam esbok. Mehla kita buat. Beli krim je yang lain semua ada kat rumah dah.
Tak pernah terpikir boleh buat camni…selama ni roti ku
recycle jadi french toast biasa tu je tak pun buat pudding roti. Sampai dah tak
lalu dah….last-last simpan je la dalam esbok tunggu selera ada balik. Sekali buat
overnight french toast ni….Ya Allah..sedap la pulak..senang plak tu, hari kerja
pun sempat nak buat. Sedap sikit sarapan pagi.
Resepi overnight french toast ni ada banyak sebab ikut
kreativiti individu tu la…kalau google memang tak ada yang betul-betul sama. Ada
yang letak letak adunan mentega dan gula di bahagian bawah loyang ada juga yang
curahkan aduan tu keesokan harinya atas roti tu. Suka hati lah nak buat cemana
pun yang penting bila kena sejukkan semalaman dan bakar. Tu je kekdah asasnya. Aku
buat yang aku rasa suka nak makan.
Boleh tengok resepi kat bawah. Tapi lain kali nak tukar cara plak kot…mempelbagaikan rasa dan kaedah…kita yang buat dia kannnnn….
Easy Overnight
French Toast
4 keping
roti putih
½ cawan
heavy cream/whipping cream
1 cawan susu
segar
1 biji telur
Sedikit serbuk
kayu manis (jika suka)
Sedikit perisa
vanilla (jika suka)
25g mentega
2 tbs gula
perang
2 tbs madu
(jika suka)
Susun roti dalam dulang pembakar yang telah digriskan dengan
mentega.
Kacau heavy cream, susu segar, telur, sebuk kayu manis, dan
perisa vanilla bersama hingga sebati menggunakan whisk.
Tuang adunan ke dalam dulang pembakar, tutup dan simpan
dalam peti sejuk semalaman.
Keesokan pagi, kacau mentega, gula perang dan madu di dalam
periuk dengan api perlahan hingga cair.
Kemudian curahkan ke dalam dulang pembakar semalam yang
berisi roti.
Bakar 20-30minit denga suhu 175-180°C
Hidangkan. Boleh juga ditabur dengan gula icing atau curah madu kalau nak manis lagi.
No comments:
Post a Comment