Wednesday, May 6, 2015

Apam balik mini

Ni la hasil aku buat, lembut dan tak liat walaupun dah sejuk

Bila sampai waktu petang nak minum petang, terpikir nak makan cekodok pisang pulak takde. Terpikir lama tak makan kuih apam balik tapi kacang tumbuk dengan krim jagung takde. Buh sekaya la, nutella pun ada lagi. Guna resepi dari Azie Kitchen. Takyah ragu resepi Puan Azie ni memang mudah,sedap dan lembut. Nak adun bahan pun 5 minit je.

Resepi apam balik lembut dan mudah dari Azie Kitchen

Bahan bahan:
2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air
1/3 cawan gula pasir
2 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh yis mauripan
2 sudu besar minyak masak
Secubit garam
Sedikit pewarna kuning telur

Bahan tabur:
Kacang tanah yg telah di kisar
Gula pasir
1 tin jagung ala cream
Mentega

Cara cara:
Blend telur dan gula hingga kembang. Masukkan baking powder, yis, minyak dan garam. Blend lagi dan masukkan air. Blend lagi.

Masukkan tepung, blend lagi dan akhir sekali, masukkan pewarna. Blend sebati. Perap selama 1 hingga 2 jam.

Dengan menggunakan kuali non stick, tak perlu letak minyak. Buat saiz kecil kecil, letak inti banyak banyak.

No comments: