Resepi ni diberi oleh seorang kawan yang sangat rajin memasak iaitu Radzatul Mazwin. Untungnya sape yang kawin dengan dia. Setiap hari boleh makan makanan yang sedap-sedap. Haiiii...bertuahnya badan.....
AYAM TERGOLEK-GOLEK….
Bahan2nya:
Cili kering (ikut suka hati la ye….)
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Serai (5 btg)
(kisar bahan2 ni smua)
Santan (1 1/2 biji)
Asam keeping
Daun salam( klu xde pon xpe… Cuma nk buat wangi je…)
Cara2 menumis:
Tumis bahan2 di atas, kemudian masukkan garam secukup rase,
penambah perisa, sedikit gula(ikut suka, klu bole jgn manis sgt nnti x sedap)
dan campakkan asam keping. Bila agak2 tumisan dh ok, masukkan santan. Klu nk
kuah byk tambah la santan lebih sikit… last skali masukkan ayam…. Tunggulah
smpi msk ayam tu ye…. Hehehehe
Bahan2 lain:
Telur rebus
Kentang rebus
(bahan2 ni smua nnti masukkan dlm kuah yg dh siap tu
kemudian ayam tu SILA BAKAR….) nyum nyum nyum….
SEKIANNNNNN…. Dh siap pon ayam golek korg…. hehehehehehe
Terima kasih kak Awin kerana mengizinkan saya upload resepi ni dalam blog saya. Bukan apa takut hilang nanti resepi ni nanti kalau print biasa saja.
1 comment:
terima kash l ye che jimah. che jimah ni mmg terlalu memuji akk la.... ape pon kpd sesape yg bace blog ni nnti bole la cuba msk ayam golek yg ilmu n ramuan yg diturunkan oleh ibu tercinta sy iaitu Puan Zaharah...
Post a Comment