Saturday, January 24, 2015

Jus tomato sedap


Inilah kegemaran aku sekarang! 

Dah lama aku cari cara untuk menambah tomato dalam diet harian. Aku kurang gemar makan tomato mentah sebab tak suka baunya. Tapi khasiatnya sangat banyak. Sebelum ni aku, aku makan tomato kalau dimasukkan dalam masakan macam ayam masak merah atau tomyam. Kadang-kadang aku buat kerabu tomato. Kalau hirisan tomato mentah dalam nasi goreng tu memang tolak tepi la. Tapi setakat tu je mana cukup. Kena cari alternative lain supaya tak jemu. Semalam, setelah lama men’google’ jumpa idea orang buat jus tomato yang sedap. Aku pun apa lagi, berangan apa yang ada kat dapur. 

Sampai rumah semalam, terus keluarkan tomato, lobak merah kupas, potong dan blend. Lepas tu, rasa macam nak keluarkan angin dari badan sekali, masukkan sikit halia muda. Blend lagi. Lepas blend bau jus tu ok la….takde bau tak sedap tomato tu. Bagus halia dengan lobak tu…hilangkan bau tomato yang kurang sedap. Try minum, ish…cam tak lalu je….terpikir kalau baunya harum and manis sikit kan best. Terus belah limau kasturi dan perah jusnya kedalam jus tomato tadi, untuk manis aku masukkan madu lebah. Hoiiii….ni hari-hari minum jus tomato pun takpe kalau sedap camni. Dah la sedap, senang, murah dan menyihatkan plak tu. Dapat bonus kulit sihat dan lewatkan tanda penuaan lagi. Bleh la umur 50 nanti ada budak belasan panggil aku kakak!

Meh sini aku kongsi resepi.

Bahan
1 biji tomato (dipotong kiub)
¼ batang lobak merah (dipotong kiub)
1 inci halia muda (boleh juga halia tua untuk rasa halia yang lebih)
3 biji limau kasturi (jus lemon/limau nipis tp xperlu sampai 3 biji)
Madu lebah (sesuaikan dengan tahap kemanisan masing-masing)

Caranya;
1.       Kisar tomato, lobak dan halia
2.       Tuang dalam bekas air
3.       Perah jus limau kasturi ke dalam bekas air tadi
4.       Tambah madu dan kacau. Kalau takde madu lebah, gantikan dengan gula.

*boleh minum terus atau ditapis kalau tak suka telan hampasnya. Kalau tapis, hampasnya buat masker muka.

Lain kali kalau aku dapat buat jus lain yang sedap dan berkhasiat, aku kongsi lagi.

Ayam Kicap Pedas Darrien

Ini kisah lama..terperuk dalam draft.

Alkisahnya aku masak mee kari minggu lepas. Mee kari aku ni ada yang kurang, malas aku nak bagi resepi, tunggu aku buat lagi sampai bapak Darrien kata sedap baru boleh bagi resepi. Menu untuk Darrien pulak ayam kicap pedas yang tak berapa pedas. Bapak Darrien ni memang, yang aku masakkan untuk dia segala-galanya kurang. Ayam kicap Darrien jugak yang dia puja. Terpaksa aku mengabadikan resepi rahsia ku disini senang nanti aku buat lagi. Banyak versi ayam kicap aku buat sebelum ni dapat komen biasa-biasa je dari bapak Darrien. Gambar takde, terlupa nak snap.

Bahan-bahan
½ kilo ayam
4 sb kicap manis
2 sb sos tiram
1 sb sos cili
1 biji tomato – dihiris
1 labu bawang besar – dihiris

Bahan kisar
4 ulas bawang merah
¼ labu bawang besar
2 ulas bawang putih
½ cm halia
2 sb cili kisar (boleh juga guna serbuk cili)
1 sk udang kering- rendam & tos

Bahan tumis
1 batang kulit kayu manis
1 kuntuk bunga lawang
1 biji buah pelaga
1 batang serai (dititik)

Caranya
1.       Panaskan minyak, masuk bahan tumis dan tumis hingga naik bau.
2.       Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis hingga garing kemudian masukkan kicap manis dan sos tiram
3.       Masukkan ayam dan gaul sebati
4.       Masukkan air dan biarkan ayam masak

5.       Suaikan rasa dan kepekatan dan masukkan tomato dan bawang besar yang dihiris tadi dan tutup api. 

Sambal Daging Mama


Selalu laki aku tanya apa masakan yang aku paling pandai masak. Aku jawab masak bening (sayur air) dengan sambal.  Ahaha..aku ni memang gini…yang aku suka je tau masak, orang lain punya kesukaan taknak ambik tau..bila kawin…terpaksa jugak la belajar menu lain.

Ni aku nak satu letak resepi biasa sebagai kenangan…mendapat pujian SEDAP SANGAT lebih tiga kali walaupun aku cakap terlupa letak daun limau purut untuk tambah keharuman sambal dagingku. Kurang sedap rupanya sambal daging yang aku buat sebelum ni. Nampaknya lain kali tak boleh ubah resepi, nanti kurang sedap payah pulak aku nak recall. Walaupun tak dapat sama level dengan mak mertua bila masak menu lain, sekurang-kurangnya laki aku akan balik makan masakan aku kalau dia teringin makan sambal daging ni….hahahahahaha….

Sebenarnya aku guna bahan yang dah siap blend tapi untuk kesenangan orang lain aku guna sukatan mudah je la. Tapi bleh je adjust skit2 bahan ni…yang penting masak dari hati,follow  instint kata orang putih. Bubuk (udang geragau) kat bawah tu special dari Bintulu sebab baunya tak kuat dan tak masin. Belacan pun guna belacan dari Bintulu sebab kurang masin dan kurang berbau. Dibawa khas untukku oleh ibu mertuaku.

Sambal Daging

Bahan-bahan
½ kg daging daging (di potong kiub)
3 sudu besar pes cili kering
4 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
½ cm halia*
½ cm belacan*
1 sudu besar bubuk (udang geragau kering)*
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 batang serai (dititik)
Sedikit pes asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
*dikisar

Cara memasak
1.       Tumis pes cili kering dan bahan kisar hingga masak.
2.       Masukkan serai.
3.       Masukkan daging, gaul sebentar kemudian masukkan air.  Masak hingga daging empuk.
4.       Apabila daging telah empuk, tambahkan sos tiram, sos cili, pes asam jawa. Masak hingga kuah pekat.
5.       Apabila kuah telah pekat tambahkan garam dan gula mengikut citarasa. Tutup api.

6.       Boleh juga masukkan hirisan bawang besar apabila hampir masak.

Raya 2014

Walaupun cerita basi...aku upload sebab dah lama draft.


Sebenarnya aku berangan raya tahun ni dapatla beraya kerumah kawan-kawan lama sebab Darrien dah besar sikit tambah pulak tahun ni raya kat Perak. Tapi, lupakan saje….cuaca yang panas pada raya kali ni jadi sebab untuk kami sekeluarga berkurung kat rumah. Nasib baik sempat atur untuk bergambar kat studio masa raya pertama tu. Kalau tak ke laut raya aku gamaknya.

Baju raya aku beli 2 hari sebelum raya. Baju melayu Zizi 3 hari sebelum raya. Hari nak balik kampung baru la beli kasut dengan sandal raya. Sampai dua. Lagipun memang perlu pun sebab sandal yang dipakai selama ni rasa macam pakai getah sekerap je. Leper je rasa, dah tak rasa shape kat tapak kaki. Last beli masa tahun 2011, sekarang dah 2014 dah berbaloi sangat kalau nak beli baru pun. Baju melayu Darrien ada 2 pasang, kami beli baju melayu kain kapas, macam kain tshirt tu jenis serap peluh, sesuai la untuk bayi macam Darrien. Takla panas sangat kalau dia pakai.

Malam raya, Darrien asyik minta dukung nak keluar rumah je. Nak tengok orang main bunga api. Tapi sebenarnya dia takut kalau dengar bunyi mercun. Tu sebab asyik nak berkepit je. Ikutkan hati malas nak bawak keluar sebab dia ada batuk-batuk dan selsema sikit. Tapi kesian sebab semua orang tinggalkan dia dalam rumah, dia pulak bila dah perasan semua orang keluar mula la mintak keluar jugak. Tapi bawak keluar pun tak la dekat sangat dengan orang main bunga api, nanti bertambah teruk pulak batuk kalau terhidu asap. Tengok dari jauh je. Asal nampak cahaya pelita dan percikan bunga api.

Raya pertama, sempat ambik gambar dengan melawat 3 buah rumah je. Siang 2 buah rumah tupun rumah kedua anak aku dah buat perangai. Seteguk air pun tak lalu kat tekak aku kat rumah kedua tu. rumah ketiga kami pegi malam sebab kepala aku berangin salah makan. Padahal makan kerepek ubi pedas sikit je. Tupun jadi angin satu kepala sampai tak dapat layan anak. Terpaksa pegi berurut baru lega. Urut sambil beraya. Tu je la raya kami. Malam tu ada aktiviti makan sate n ayam bakor.

Raya kedua cuaca panas. Malas giler nak keluar. Tunggu sampai malam baru keluar sambil memenuhi undangan rumah terbuka. Lepas rumah terbuka sambung beraya kat rumah jiran.

Raya ketiga, lari dari kebiasaan, hari ni baru kami gerak pegi rumah embah, selalunya raya kedua dah sampai sana. Hehehe….kami tido kat hotel, siap angkut Heri ngan Ija lagi. Depa volunteer taknak tido kat umah embah. Syok depa dua ber’air cond’ tidoq malam tu walaupun masing-masing kena babysit Darrien yang penting tempat tido confirm selesa, Zizi siap ambik extra tilam bagi semua orang tido atas tilam. Takyah rebut-rebut. Aku ingat 2 tahun lagi ada yang follow jejak aku kot sebab keluarga masing-masing dah berkembang. Sempat la beraya rumah wak Amit dengan rumah wak Wan sebelum sampai rumah embah.

Raya keempat, lepas beraya rumah bik Jah dan rumah embah Yaya kami gerak ke Shah Alam. Ijun berjaya diracun untuk ikut aku pegi Shah Alam. Sempat depa rasa tidoq kat rumah aku. Alhamdulillah, semua sampai kat rumah aku dah, kecuali ayah dan keluarga abang.


Raya kelima, Ijun berangkat balik. Sebelum balik, depa sambung beraya, aku pulak sebab Zizi kerja malas nak ikut. Plan nak pegi beraya esoknya. Duduk rumah kasi setel kain busuk.